Общо показвания

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Саниране-какво е това?

 Ще бъдат отделени 1 млрд лева за саниране на панелни блокове....

Какво е това?

Няма да се спирам за спорния ефект от така прокламираните изгоди за икономиката-то не бе, че малките фирми щели да имат работа,то не бе, че щяла да намалее безработицата и други подобни глупости ,които не искам да коментирам.
На фона на тези 16 милиарда лева заем, които взима Правителството за да си осигури следващите 3 години безпроблемно управление този милиард за санирането е нищо...
Но да приемем,че тъй нареченото дясно правителство  /интересно колоко често ни управляват десни правителства при условие,че 95% от българското население е бедно,което предполага ляво....може би левицата е сбъркана?/ е решило да направи добро дело и да помогне на хората....
Тогава става интересно, защо е избрана толкова дълга,сложна и трудна процедура за да може отделният данъкоплатец да се възползва от правителственото благо.

Първо с рестрикцийте:

-Не може жилищна сграда с по-малко 36 апартамента да кандидатстват за саниране!

ЗАЩО??? без отговор....

-Само панелни блокове....

ЗАЩО???? без отговор...

След санирането данъчната оценка на санираните блокове ще се увеличи и от там данъците..
ЗАЩО? Ами защото хората щели да живеят в обновена сграда....Е,тогава каква е ползата за хората? Има ли значение дали ще си дават малкото пари на Топлофикация,ЧЕЗ,ВиК или данъчната администрация?

Минаваме на процедурата за саниране:-))))

Трябва собствениците да учредят сдружение, да го регистрират в съда, след това да сключат договор с общината.
Общината ще сключи договор с банката за Развитие и с МРР.А МРР ще сключи договор с фирми,проектанти,оценители,изпълнители и контрольори.....и каквото се сетите още..

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА ТАЗИ ДЪЛГА И СЛОЖНА  АДМИНИСТРАТИВНА ПРОЦЕДУРА????

Не може ли банката за развите да сключи договор със всяко лице собственик на апартамент в такъв блок, да му предостави,да кажем 10 000 лв за тази цел с определени критерий?И след това само да ги проконтролира за изпълнението?
Още повече,че в голямата си част в почти всички панелни блокове вече има частично саниране и надали тези собственици ще се съгласят да дадат права на общината за нещо което сами са финансирали и направили.?

Но май целият интерес се състои в това кой ще вземе поръчката за изпълнение на проекта?

И после..след 2-3 години,..като КТБ,ще се чудим къде са изчезнали половината от тези пари.....и естествено няма да има виновни.Тъй като ще бъде трудно да се установи...

Ако обаче всеки собственик получи това право сам.Той първо ще го контролира по-добре процеса на саниране,даже може и сам да си го направи...Защото жилището си е негово и той ще живее там.  А и парите са му дадени директно.
Елементарно...Просто трябва да се познава българската народопсихология.
Може и да не е,проевропейска,но си е българска.
А ние преди да сме европейци,сме българи...Между впрочем ,така са и германците,и англичаните и французите и особено гърците:-)
Да ме прощават Г-жа Кунева /Йес сър/  и Господин Дончев, ..
А Вие какво мислите?

Няма коментари:

Публикуване на коментар